Rinoplasti ameliyatı en sık yapılan estetik ameliyatlarından biridir. Nefes ile beraber şekil bozukluğu düzeltebildiği gibi sadece şekle yönelikte yapılabilir.
Ameliyata karar verdikten sonra ilk adım hekim seçimi. Buna karar verirken kendiniz e ait kriterler belirlersiniz. Bu kriterler üzerinden bir kaç hekim ile görüşüp fikir edinirsiniz. Sonrasında gönlünüz kime yakın hissediyorsa ona ameliyat olursunuz. Kriterlerinizin en sonuna fiyatı koyarsınız. Kriterlere örnek verecek olursak hekimin bu işi ne zamandan beri yaptığı, yeni teknolojileri kullanıp kullanamadığı, daha önce ameliyat olan hastaların memnuniyeti, yaptığı işin arkasında durup durmadığı….
Ameliyata karar verip hekim seçimini yaptıktan sonra ne istediğinizi ve ne istemediğinizi net bir şekilde hekiminiz ile görüşmelisiniz. Gerekirse simülasyonlar yapıp, yapılabilecek burun konusunda karşılıklı fikir sahibi olabilirsiniz. Hasta hekim iletişimi önemli bir kriterdir. Hasta hekimine hekim de hastasına güvenmelidir. Sonrasında oluşabilecek olumsuzlukları beraber aşmak için.
Ameliyat olmayı beklerken ameliyata ait videolar izlemeyin. Bazı hastaları olumsuz etkilediğini gördüm. Gereksiz heyecan ve strese neden olur.
Ameliyatın ne kadar süreceğinin bir önemi yok. Yaklaşık 3 saatlik bir ameliyat. Hasta yakınları bu süreyi 5 saat olarak düşünmeleri gerekir . Hasta onlardan ayrıldıktan sonra ameliyata girmesi, uyuması, ameliyat, uyanma odasına alınıp beklemesi ve sonrasında tekrar odaya alınması bu süreyi oluşturur. Onlar da vakanın uzadığını düşünüp stres yapmazlar.
Ilk 2 3 gün ödem ve hafif morluk olabilir. 7. Gün kontla gelindiğinde bunların çoğu geçmiş olur.
Çok ağırı bir işlem değildir. Bazı hastalarım yazdığım ağrı kesiciden sadece 1 tane aldığını hatta bazıları hic almadığını söylediler.
Yeni teknolojilerle ağrı minimuma indirilmiştir. Özellikle piezo denilen ultrasonik dalgalar yayan bir alet ile kemik şekillendirilmesi yapıldığından beri daha da azalmıştır.
Piezo ile yapılan kemik şekillendirmelerde morluk ta minimum seviyede olur.
Açık ve kapalı teknik olmak üzere 2 şekilde yapılabilir.
Açık teknikte burun ucundan yapılan bir kesi ile , kapalı teknikte burun deliklerinden girilerek içerden yapılan kesiler ile ameliyat yapılır.
İyileşme süreci ince ve kalın cilde göre değişiklik gösterir. Kalın cilt daha geç ödemi atarken ince cilt daha erken atar. Yaklaşık olarak 3 ayda burun kendini göstermeye başlar. 6 aydan %80, 1.yilda da %90 üzerinde burun oturmuş olur
Tamponlar 5 ile 7. Günde alınır. Silikon tamponlar kullanılır. Alınması genelde ağrılı değildir. Ameliyat sonrası burun iyi temizlenirse ağrılı bir işlem değildir. Bu nedenle ameliyat sonrası deniz suları dediğimiz solüsyonlar ile burun temizliği yapılması gerekir. Alçı genel olarak 7. Günde alınır. Bantlama işlemine geçilir. 1 er hafta arayla 2 yada 3 kez bantlama yapılır. Bu süreç 20 yada 25 gün sürer.
Ameliyat sonrası 2 yada 3 gün sonra ödemler ve hafif morluklar geçmeye başlar. Yaklaşık 7. Günde alçı ve tampon çıkar. Sonrasında kişi isterse 19 günden sonra işine dönebilir.. Ben genelde en az 15 gün istirahat öneririm..